שאלות ותשובות
הקיטוב נובע מהרבה גורמים, רשתות חברתיות שנבנו כך, ערוצי תקשורת בידי בעלי אינטרסים, ועוד… אך בעיקר שיטה פוליטית בה מפלגות מעוניינות לפלג כדי לשמר על כוחן בשיטת "הפרד ומשול". יש בנו אמונה, שבמרחב של אסיפת אזרחים, של קבוצת א.נשים קטנה של 8, בה יש הנחייה מקצועית שמייצרת אווירה בטוחה לכל קול לבוא לידי ביטוי, הנחייה המכוונת את השיח למכנה המשותף, שיח שסובב צרכים על פני זהויות, המאפשר דימיון פוליטי חדש ונקי מפרדיגמות ישנות ניתן יהיה להגיע להסכמות מרחיקות לכת על הסיפור המשותף שלנו. רק אנחנו, הא.נשים הפשוטים.ות נדע להחליט הכי טוב בשביל עצמנו.
מעגל האזרחים הוא אחד הכלים החזקים שלנו להתארגן וליצור את הכוח שלנו, להרחיב את המעגלים, לפגוש דעות שונות משלנו, ולבנות אמון בין בני ובנות אדם, שזה אחד הכלים הכי מהפכניים במציאות הפוליטית שלנו.
בתכלס כמה מאות א.נשים מתכנסים ומתכנסות במרחב ציבורי ביישובים שונים ברחבי הארץ. במפגש נחשפים לפרויקט "חוקה מלמטה", התוכנית האסטרטגית והטקטיקות, ובחלק השני מתחלקים לקבוצות קטנות עם הנחייה מקצועית, המעגל הקטן הוא הזמנה לדמיין יחד מציאות פוליטית חדשה, ובעצם דרך הרעיונות והקשרים שיווצרו בו, ניצור תשתית חברתית ורעיונית לחוקה. המנחים והמנחות יתעדו את ההסכמות לתוך מסמך מסכם, שבסופו של דבר יתוכללו למסמך מאוחד של כל המעגלי אזרחים.
בשלב האסיפת אזרחים המסמך יוצג למשתתפים ולמשתתפות של האסיפה, כדי להתחבר לרחשי הציבור. לכן ההשתתפות של כולנו כל כך חשובה.
אסיפת אזרחים היא כלי דמוקרטי מהפכני שנועד להחזיר את הכוח לציבור שעובדת באופן הבא:
בשלב הראשון, נבחר באקראי מדגם מייצג ומגוון של כלל הציבור, שיוצר מיני-ציבור ישראלי המונה סביב ה500 משתתפים ומשתתפות.
בשלב השני, בתהליך שקוף לציבור, האסיפה לומדת על משפט חוקתי ממומחים ומומחיות עם רקע מגוון של השקפות. האסיפה יכולה להזמין מומחים ומומחיות נוספות במידת הצורך.
בשלב השלישי, האסיפה מתחלקת לקבוצות דיונים קטנות עם הנחייה מקצועית, שנועדה ליצור אווירה בטוחה לשיח, ולהוביל להסכמות על כלל המכנים המשותפים.
בשלב הרביעי והאחרון, האסיפה מתכנסת למליאה ומצביעה על נוסח מאוחד של כלל ההסכמות. מה שעובר ברוב גדול מאוד נכנס לתוך המסמך הסופי של האסיפה, החוקה.
אין לנו ציפייה שפוליטיקאים יבחרו לוותר על כוחם רק כי נבקש יפה, כדי ליצור מהפכה תנועות חברתיות אפקטיביות ברחבי העולם היו צריכות להשתמש בטקטיקות שונות של אי-ציות, שיבוש, והתנגדות אזרחית לסדר הקיים. המחאה הבלתי אלימה נמצאה במחקרים רבים בתור הדרך היעילה ביותר ליצור מהפכה אפקטיבית שתגייס את המסה הקריטית שדרושה כדי להצליח להגשים את דרישת התנועה. המספר של המסה הקריטית שאנחנו זקוקים לו בישראל כדי להבטיח את הצלחת התנועה הוא 330 אלף בני אדם, (לפי מספר הקסם של 3.5% בכל מדינה) שישתתפו בהמשכיות ועקביות בפעולות מחאה משבשות, באופן לא אלים. הכוח שלהם זה הון-שלטון-עיתון. הכוח שלנו הוא ברחוב.
כדי שהחוקה תצא טובה, התהליך חייב לזכות באמון כלל הציבור.
לכן הוא ייעשה בצורה כמה שיותר שקופה, תוך שמירה על פרטיות ואובייקטיביות הא.נשים שנבחרו להשתתף. הפרוטוקולים, והרצאות המומחים יהיו פתוחים לציבור והוא יוכל להגיב עליהם בפלטפורמות דיגיטליות.
אמונה בבני ובנות אדם, אמיתיות ואמיתיים. כשמטרת המפגש היא ליצור הסכמות ושיתופי פעולה, ליצירת חזון משותף, לטובת הטוב של הכלל, כשזו פוליטיקה של סוגיות והסכמות ולא של מנצחים ומפסידים. כשכל הקולות מגיעים לשולחן בזכות הלוטו האזרחי, כמו ש51% יהיו נשים, גילאים מגוונים, מעמדות סוציו-אקונומיים מגוונים וייצוג הוגן לכל הקבוצות והמיעוטים, אז אפשר לייצר הסכמות על הדברים שבאמת חשובים ולפרוץ דרך לעבור פתרונות של סוגיות זהותיות-רגשיות מורכבות אשר גורמות לנו להישאר במקום. התהליך עצמו הוא תנאי למטרה, והוא גם המטרה בפני עצמה.
את ואתה. הכספים שלנו מגיעים מהציבור, במימון המונים. כדי להצליח להתארגן כתנועה אפקטיבית שתעשה מהפכה בכללי המשחק של הדמוקרטיה, נהיה חייבים את העזרה של כולנו. אסור לנו להיות תלויים באדם אחד בעל אמצעים טוב לב ככל שיהיה. נשמח לתמיכה חודשית דרך הDROVE כדי שנוכל להמשיך לתפעל בשקיפות והגינות וללא אינטרסים זרים את הפעילות של התנועה.
אנחנו חבורה של א.נשים בגילאי 20-30 מאזור המרכז שהתארגנה לפעול יחד נגד חקיקת הרפורמה המשפטית, תחת השם "לחסום את ההפיכה". היום אנחנו פועלים למען מטרה גדולה יותר, כי אנחנו מאמינים שהסדר הישן אינו צודק וצריך להשתנות כי השיטה רקובה. אבל אנחנו לא סומכים על פוליטיקאים שיעשו את זה באופן חד צדדי. לכן יש לך מקום איתנו גם אם את.ה בעד הרפורמה, כלומר מסכימ.ה שצריך לעשות פה שינויים גדולים מהיסוד, אבל הדרך היא לא חקיקה אגרסיבית שאינה קשובה לרחשי הציבור.
מולנו עומדים פוליטיקאים ובעלי הון שמרוויחים מהמצב הקיים, להם יש כסף, שליטה בערוצי התקשורת ומשאבים דמיוניים. ומה לנו יש? ידיים ורגליים, והדרך הכי חכמה להשתמש בהם כדי לשנות מציאות כל כך מורכבת ומקובעת, היא להתארגן כמסה קריטית שעושה פעולות מחאה משבשות בלתי-אלימות.
אם המחאה לא תהיה משבשת אז אף אחד לא ישים עלינו ז**, ומנגד אם המחאה תהיה אלימה א.נשים רבים לא יצטרפו גם אם הם.ן בעד.
ובנוסף, פעולות שיבוש הן הכלי הכי אפקטיבי שלנו לגדול דרך יצירת הדהוד תקשורתי. לא תמיד זה יסוקר בצורה אוהד, וכמובן שהרבה א.נשים בהתחלה לא יתחברו ואולי גם יגנו, אבל ככה מהפכות קורות. כשחבורה של א.נשים מתארגנת ואומרת חלאס.
ערבית כתובה בשמות רחובות, שלטים ובשטרות. למה? כי זו שפה רשמית במדינה. זה רק נראה לנו הגיוני שאם חמישית מאזרחי המדינה הם ערבים הדוברים ערבית כשפת אם זה יהיה ראוי לכתוב את השם גם בערבית. זו תנועה אזרחית של כולנו, ליצירת דמוקרטיה טובה יותר.
התנועה אינה ממקמת את עצמה במודע על הציר של ימין-שמאל. אנחנו בעד ביזור הכוח מהשלטון המרכזי מטה. אנחנו בעד שהציבור יחליט איך הוא רוצה לחיות פה. אנחנו בעד שכל הקולות באמת ישמעו, אנחנו בעד פוליטיקה שמבוססת על אמון והקשבה.
בכוונה אנחנו לא שמים את עצמנו על הציר כי זה משרת את הפוליטיקאים ומי שמעוניינים בשימור הסדר הישן, על פי ההגיון המוכר של הפרד ומשול.
אנחנו באים להציע את המסגרת שנראת לנו הכי נכונה לקבלת החלטות, את ה"איך". לא את ה"מה".